O μύθος γύρω από το κόστος ασφάλισης κατοικίας

Η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί μια από τις διαχρονικότερες ασφαλίσεις έχοντας αναδείξει την αξία της σε πάμπολλες περιπτώσεις στηρίζοντας και δικαιώνοντας τους ασφαλισμένους σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Σήμερα στη πιο σύγχρονη μορφή της συνδυάζει ένα πλήθος καλύψεων με τη μορφή πολυασφαλιστηρίων που απευθύνονται τόσο σε ιδιοκτήτες, όσο και ενοικιαστές.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες καλύψεις που παρέχουν τα ασφαλιστήρια κατοικίας με βάση τις αναγγελίες ζημιών και αποζημιώσεων, καθώς και το ύψος των ετήσιων ασφαλίστρων για τη κάλυψή τους.

Οι σημαντικότερες καλύψεις

Οι καλύψεις των συμβολαίων κατοικίας ξεκίνησαν με τη μορφή ασφαλιστηρίων πυρός καλύπτοντας ουσιαστικά τον ασφαλισμένο από τον πιο επιζήμιο κίνδυνο, αυτό της φωτιάς, για μερική αλλά και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που μπορούν να προξενηθούν στο οίκημα αλλά και το περιεχόμενό του.

Η φωτιά αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο καταστρεπτικό κίνδυνο, αφού μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε οικοδομή και περιεχόμενο, ενώ μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και σε γειτονικά κτίσματα και σπίτια, κρατήστε οτι παράλληλα έξοδα που συνοδεύουν τη διαδικασία αποκατάστασης (έκδοση αδειών, εκκαθάριση ζημιών κ.α)  εκτοξεύουν το συνολικό κόστος αποκατάστασης.

Για το 2021 πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών 965 αναγγελίες ζημιών από φωτιά, ενώ το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ανήλθε σε 12.668.000€ με ένα πλήθος αναγγελιών να μην έχουν προσμετρηθεί στην έκθεση αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί οι  διαδικασίες εκκαθάρισης (αρχές  του 2022) . Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις ζημιές συνέπεια πυρκαγιάς καλύπτεται και η αστική ευθύνη του ασφαλισμένου από τη μετάδοσή της σε τρίτους.

Εντύπωση προκαλούν τα στατιστικά της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου το 2022  κλήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες κατάσβεσης σε περισσότερες από 4169 κατοικίες.

Δεύτερη κατηγορία βάση αποζημιώσεων αποτελεί φυσικά η περίπτωση των διαρρήξεων με σκοπό τη κλοπή

Σύμφωνα με την Ελληνική αστυνομία το 2021 πραγματοποιήθηκαν 15.760 διαρρήξεις εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 2.866, η λεία των διαρρηκτών υπολογίζεται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που αφήνουν πίσω τους οι διαρρήκτες τόσο σε πόρτες και κουφώματα, όσο και εντός του σπιτιού στη προσπάθειά τους να αναζητήσουν αντικείμενα αξίας.

Το 2021 πραγματοποιήθηκαν 690 αναγγελίες κλοπής από ασφαλισμένους,  με το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων να αγγίζει τα 1.715.000€.

Τρίτη κατηγορία αποτελεί η ασφάλιση των καιρικών φαινομένων.

Πλημμύρες, χαλάζι, παγετός, χιόνι, θυελλώδης άνεμοι αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη προξένηση εκτεταμένων ζημιών τόσο στην οικοδομή (σκεπές, σωληνώσεις, τέντες) όσο και στο περιεχόμενο κυρίως λόγω πλημμύρας.

Οι συνολικές αναγγελίες που πραγματοποιήθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες έφτασαν τις 2215 με το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων να αγγίζει τα 4.733.000€.

Φυσικά σε ένα ασφαλιστήριο πέραν των παραπάνω καλύψεων συμπεριλαμβάνονται επίσης και η θραύση σωληνώσεων, οι κακόβουλες ενέργειες,  η θραύση κρυστάλλων, οι ζημιές συνέπεια βραχυκυκλώματος, ο σεισμός κ.α καθώς μια πληθώρα συμπληρωματικών καλύψεων που έρχονται να συμπληρώσουν τις κύριες καλύψεις όπως η κάλυψη των εξόδων πολιτικών μηχανικών και έκδοσης αδειών, κάλυψη στεγαστικού δανείου, η νομική προστασία, τα έξοδα παραμονής σε ξενοδοχείο μεταφοράς της οικοσκευής κ.α .

Το σύνολο των καλύψεων που περιλαμβάνονται σήμερα στα ασφαλιστήρια κατοικίας καθιστούν ουσιαστικά τα ασφαλιστήρια πολυασφαλιστήρια που στόχο έχουν να παρέχουν πλήρη και ολοκληρωμένη κάλυψη στον ασφαλισμένο.

Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν συνήθως και εύλογα σε κάποιον ενδιαφερόμενο είναι ποιά θα είναι τα ασφάλιστρα για όλες αυτές τις καλύψεις ;  Με ποιό κόστος ασφαλίστρων μια ασφαλιστική εταιρία μπορεί να καλύψει τον ασφαλισμένο για 100.000€ και άνω από τόσους εν δυνάμει κινδύνους ; Η σκέψη αυτή λειτουργεί αρκετές φορές ανασταλτικά για τον ενδιαφερόμενο δίνοντας την εντύπωση ότι τα ασφάλιστρα θα κυμαίνονται σε υψηλά αν όχι απαγορευτικά επίπεδα κατηγοριοποιώντας την ασφαλιση κατοικίας ως ένα είδος πολυτέλειας που απευθύνεται στους λίγους.

Η πραγματικότητα ωστόσο διαφέρει και μάλιστα σε τεράστιο βαθμό.

Ποιά μπορεί να είναι τα ασφάλιστρα για μια κατοικία 80τμ με αξία οικοδομής 100.000€ (περίπου 1200€/τμ) και αξία οικοσκευής 30.000€ ;

Η απάντηση θα σας εκπλήξει μιας και που το κόστος ασφάλισης δε θα ξεπερνά στις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες τα 135€ το χρόνο με πλήρη καλύψεις, δίχως ωστόσο τη κάλυψη από σεισμό που είναι προαιρετική αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί.

Στη περίπτωση ασφάλισης μόνο του περιεχομένου (απευθύνεται κυρίως σε ενοικιαστές ) με πλήρη καλύψεις τα ασφάλιστρα δεν ξεπερνούν τα 47€ το χρόνο.

Με τα παραπάνω δεδομένα για το μέσο ύψος των ασφαλίστρων καθώς και το πλήθος των παροχών που προβλέπονται, η ασφάλιση κατοικίας λογίζεται όχι ως ένα είδος πολυτελείας, αλλά ως μια επί της ουσίας διασφάλιση η οποία απευθύνεται σε όλους.

Απώτερος σκοπός είναι ότι η επέλευση ενός γεγονότος δε θα καταλήξει σε καταστροφή για καμία οικογένεια και δε θα στερήσει κόπους μιας ζωής που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αποκατασταθούν. Με ένα εξαιρετικά χαμηλό και προσιτό μέσο ασφάλιστρο  μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εγγυητή της περιουσίας σας και τη μόνη επί της ουσίας στήριξη που μπορείτε να έχετε όντας ανεξάρτητοι από κρατικές ενισχύσεις και φορείς.

Η διεύθυνσή μας ειδικεύεται στις ασφαλίσεις κατοικιών για τους πιο συχνούς αλλά και πιο ειδικούς κινδύνους διαμέσου της συνεργασίας μας με την Εθνική Ασφαλιστική.

Η πλατφόρμα μας σας παρέχει τη δυνατότητα να σχεδιάσετε online το δικό σας ιδανικό πουασφαλιστήριο και εμείς θα σας αποστείλουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές και ανταγωνιστικές προτάσεις ασφάλισης.