H ασφάλιση τη μόνιμης κατοικίας αποτελεί σήμερα μία πολύ καθοριστική αλλά και ταυτόχρονα προσωπική επιλογή για τη διασφάλιση της περιουσίας έναντι κινδύνων οι οποίοι δεν είναι πάντοτε εφικτό να αποφευχθούν και η επέλευσή τους μπορεί να προξενήσει σημαντικές ζημιές και απώλειες τόσο σε αντικείμενα αξίας που περιέχονται εντός του σπιτιού, όσο και στην ίδια την οικοδομή της κατοικίας. Βάση των σημερινών οικονομικών δεδομένων η αποκατάσταση και οι επιδιόρθωσεις που απαιτούνται συνέπεια ενός επιζήμιου γεγονότος κρίνονται από εξαιρετικά δύσκολες, έως και αδύνατες, ενώ παράλληλα επηρεάζουν καθοριστικά το βιοτικό επίπεδο των ενοίκων.

Η μόνιμη κατοικία ή αλλιώς κύρια κατοικία ορίζεται ασφαλιστικά ως το οίκημα όπου ο κάτοχός της και η οικογένειά του διαμένουν τους περισσότερους μήνες του έτους και στην οποία ευρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της κινητής περιουσίας της οικογένειας (οικοσκευή). Η κατοικία μπορεί να είναι είτε ιδιόκτητη, είτε ακόμη και ενοικιασμένη.

Γιατί η ασφάλιση της κατοικίας παρουσιάζει ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα ; Ποιό είναι το όφελος από τη σύναψη μιας τέτοιας ασφάλισης και τι προσφέρει επί της ουσίας στον ασφαλισμένο ;

Το πρώτο και μεγαλύτερο όφελος από τη σύναψη ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας είναι η αίσθηση εξασφάλισης και η σιγουριά πώς η ασφαλισμένη οικία και το περιεχόμενό της είναι ένα κατοχυρωμένο περιουσιακό στοιχείο που ο ιδιοκτήτης δεν θα απολέσει κατά τη διάρκεια σοβαρών και επιζήμιων γεγονότων.

Διαρρήξεις με σκοπό τη κλοπή, έντονα φυσικά φαινόμενα, διαρροή σωληνώσεων και κυρίως ζημιές από φωτιά και σεισμό αποτελούν σήμερα τους Νο1 κινδύνους που παρουσιάζουν υψηλό κόστος επιδιόρθωσης, ενώ τα παράλληλα έξοδα που τους συνοδεύουν εκτοξεύουν το κόστος αποκατάστασης. Σε αρκετές περιπτώσεις η επαναφορά της οικίας στη πρότερή της κατάσταση απαιτεί μέρες ακόμη και μήνες, ενώ απαιτούνται κάθετες αλλαγές στο καθημερινό τρόπο ζωής.

Κρατήστε δε οτι σε περιπτώσεις όπου οι ζημιές οδηγούν σε πλήρη αχρηστία του οικήματος απαιτείται πλήρη ανοικοδόμηση της κατοικίας και ολική ανανέωση του περιεχομένου.

Έχουμε σχεδιάσει για εσάς έναν αναλυτικό πίνακα με το συνολικό αριθμό των αναγγελιών του περασμένου έτους ανά κατηγορία κάλυψης, καθώς και το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων ανά κατηγορία. Μπορείτε να δείτε το πίνακα εδώ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για όλους τους λήπτες στεγαστικού δανείου η ασφάλιση για μεγάλους και εξαιρετικά καταστροφικούς κινδύνους αποτελεί υποχρεωτικό όρο στη δανειακή σύμβαση.

Στους υποχρεωτικούς κινδύνους ασφάλισης συγκαταλέγονται η φωτιά απ’ όπου και αν προέρχεται, τα καιρικά φαινόμενα και ο σεισμός, ενώ καλύψεις όπως η ασφάλιση από κλοπή , διάρρηξη σωληνώσεων κτλ αποτελούν προαιρετικές επιλογές του ιδιοκτήτη.

Εκτός όμως από τις καλύψεις που παρουσιάζουν το μέγιστο κόστος επιδιόρθωσης και αποκατάστασης, τα ασφαλιστήρια προγράμματα κατοικίας προσφέρουν μια πλειάδα καλύψεων που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν τις βασικές καλύψεις εξυπηρετώντας πρόθετες ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Οι πρόσθετες καλύψεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Εξόδα εκκαθάρισης.
 • Αμοιβές αρχιτεκτόνων – μηχανικών και έκδοσης οικοδομικών αδειών.
 • Μεταφορά  – στέγαση – ασφάλιση και φύλαξη μέρων της οικοσκευής.
 • Κάλυψη εξόδων ξενοδοχείου.
 • Κάλυψη ενοικίου –  δόσης στεγαστικού δανείου.
 • Ασφάλιση ηλεκτρικών συσκευών – εγκαταστάσεων από βραχυκύκλωμα.
 • Ζημιών σχετιζόμενες με φυσικά φαινόμενα (θύελλα – καταιγίδα -χίονι – χαλάζι – παγετό).
 • Άντληση υδάτων.
 • Καλυψη κακόβουλων ενεργειών.
 • Κάλυψη ληστείας μετρητών.
 • Θραύση υαλοπινάκων.
 • Κάλυψη ηλιακού θερμοσίφωνα – φωτοβολταικών εγκαταστάσεων.
 • Ασφάλιση τεντών
 • Κάλυψη επείγουσας τεχνικής υποστήριξης (κλειδαρά, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο).
 • Αστική ευθύνη από τη μετάδοση πυρκαγιάς – ζημιές απο καπνό σε τρίτους ή διαρροή ύδατος.
 • Επιπλέον κάλυψη για ειδικά αντικείμενα (πίνακες, γλυπτά, μουσικά όργανα, τάπητες ασημικα κτλ).

Η διεύθυνσή μας ειδικεύεται στο σχεδιασμό ασφαλιστικών προγραμμάτων για μόνιμες κατοικίες σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική με σκοπό τη πλήρη παροχή ασφαλισιμότητας για κάθε κίνδυνο.

Μπορείτε να σχεδιάσετε online το δικό σας ιδανικό πακέτο ασφάλισης και εμείς θα σας αποστείλουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές και ανταγωνιστικές προτάσεις ασφάλισης.